Aan de slag als gebruiker
Het is educatief materiaal, stof tot reflectie, inspiratie om vanuit een oprechte basishouding samen aan de slag te gaan. We willen hiermee hogescholen en studenten van humane opleidingen bereiken: sociaal werkers, opvoeders, psychologisch assistenten, … Ieder die in zijn (toekomstige) werkomgeving één of andere relatie met mensen – en vooral met mensen met een multiproblematiek – aangaat. We zijn er van overtuigd dat ook beroepskrachten inspiratie kunnen opdoen: voor zichzelf, in een intervisie, als steuntje in de rug in een periode van twijfel.
Samenwijzer
Samenwijzer gaat over het partnerschap tussen de hulpverlener en zijn cliënt. Een gelijkwaardige positie is essentieel bij het starten van een hulpverleningsproces. Elk van de partners heeft een inbreng die een bijdrage levert tot een oplossing. Om tot vertrouwen en gesprek te komen is het belangrijk dat een aantal principes (basishoudingen) in de relatie tussen hulpverlener en cliënt worden gerespecteerd.
Vertrekken vanuit ervaringen
We bieden op deze website via tekst, interviews, filmpjes een zicht op hoe hulpverleners en cliënten deze basishouding ervaren en wijzen op het belang er van. De verhalen die je in de documentaires of op de website terug vindt, zijn het product van een langlopend project ‘toegankelijke dienstverlening’. We hebben ze gekozen omdat ze representatief zijn voor de situaties die de deelnemers gedurende dit project op tafel hebben gelegd.
Toch zijn deze verhalen uniek. Iedere persoon in armoede en iedere hulpverlener handelen en werken vanuit hun eigen perspectief. Iedere ervaring en beleving zijn anders. We bieden geen absolute waarheid. Pasklare antwoorden bestaan niet. Het is immers telkens opnieuw onderzoeken: wie ben ik, wie ben jij en hoe gaan we samen aan de slag.
Bedenk ook dat deze verhalen een momentopname zijn. Op het moment dat u deze verhalen leest en bekijkt, zitten de betrokkenen wellicht in een andere levensfase. We verwachten dan ook dat u de verhalen van deze mensen respectvol gebruikt.
Een generalistische basishouding
Uitgangspunt is een generalistische basishouding die bestaat uit acht aspecten en het resultaat is van het project Generalistisch werkt! Het volledige methodiekenboek, de instrumenten en de acht fiches vindt u terug op onze website (bij ‘overige vijf’).
Op deze website werkten we drie aspecten verder uit: rechtenbenadering, participatie en referentiekader.
We vinden de overige vijf net zo belangrijk, maar maakten de keuze om bovenstaande verder uit te werken.
Wat vind je terug op de website?
Elk van de hoofdstukken (rechtenbenadering, participatie en referentiekader) start met een documentaire waarin hulpverleners en mensen in armoede vertellen waarom die basishouding voor hen belangrijk is, hoe zij die invullen.
De documentaires staan echter niet op zichzelf. Ze worden aangevuld met teksten die inspiratie willen bieden om met deze basishouding aan de slag te gaan. In de teksten vind je telkens terug wat we verstaan onder die basishouding, waarom dit zo belangrijk is, hoe je er mee aan de slag kan en wat eventuele valkuilen of spanningsvelden zijn. Verder vind je in een ‘lees ook’ nog enkele interessante links of literatuur terug.
We bieden ook begeleidend materiaal aan om met datgene dat aangeboden is op onze website educatief aan de slag te gaan: met een groep studenten, in een intervisie, … Dit materiaal is terug te vinden in ‘Aan de slag’ – ‘Educatief medewerker’.
Deze website zet in op een goede basishouding. Een goede basishouding gaat echter arm in arm met een beleid dat ervoor kiest om de grondrechten van iedereen te waarborgen. Daarom bieden we op de pagina armoede nog tekstmateriaal aan die aandacht heeft voor oorzaken en gevolgen van uitsluiting en armoede. We drukken daar ook op de noodzaak om bij oplossingen alle partijen te betrekken. Cliënten en hulpverleners als partners, organisaties en beleid als belangrijke actoren die vaak de sleutel tot verandering bij zich dragen.